Zhorenisko plné azbestu má zmiznúť zo sídliska do konca týždňa

12.09.2012 Liptovský Mikuláš

Liptovský Mikuláš 12. septembra (TASR) – Nebezpečné trosky zhoreného staršieho polyfunkčného objektu, ktorý 27. 8. nadránom úmyselne podpálil neznámy páchateľ, by mali zmiznúť zo stredu najväčšieho liptovskomikulášskeho sídliska Podbreziny do konca tohto týždňa.

„Plán likvidačných prác zahŕňa také opatrenia a stabilizačné prípravky, aby sa zabránilo rozptylu zdraviu škodlivých azbestových vlákien do ovzdušia. S celým zhoreniskom bude nakladané ako s nebezpečným odpadom,“ uviedla riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Liptovskom Mikuláši Gabriela Guráňová.

Spoločnosť likvidujúca nebezpečné zhorenisko zaisťuje podľa jej konateľa Samuela Čičmanca sutiny proti úniku prachu napustením špeciálnymi stabilizujúcimi látkami. „Zároveň ich budeme kropiť vodou a priebežne odvážať, aby boli čo najskôr preč z centra husto osídlenej obytnej zóny,“ skonštatoval.

Starší objekt patriaci spotrebnému družstvu, v ktorom bol pred požiarom bar a predajňa vín, stál na mestskom pozemku. Po dôkladnom odstránení kontaminovanej pôdy ho chce samospráva využiť podľa viceprimátora Milana Kružliaka ako plochu na parkovanie motorových vozidiel obyvateľov okolitých panelákov či ihrisko pre deti.
 

Vyberte región